Miłoszówka – Osada Turystyczna

Winnica Miłoszówka

Winnica istnieje od 2012 roku, kiedy posadziliśmy 1000 krzaków winorośli. Powoli zdobywając doświadczenie w uprawie i przerobie winogron na wino, zdecydowaliśmy się na pogłębienie wiedzy w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle u Romana Myśliwca, którego praca i osiągnięcia w dziedzinie propagowania winiarstwa w Polsce znana jest wszystkich winiarzom od wielu lat, i tym profesjonalnym, i tym którzy wino wyrabiają w domowych piwnicach. Rok 2015, 2018, 2019 i 2020 to kolejne nasadzenia i doskonalenie umiejętności wyrobu wina. Obecnie Winnica liczy 1,5 hektara i ma 3800 sadzonek winorośli.

Zbiory i Przerób

Zaczynamy w godzinach porannych, kiedy nie ma jeszcze zbyt dużych temperatur, ale nie ma już rosy. Zbiór, transport do przetwórni i tłoczenie moszczu lub miazgi. Od tej chwili codziennie kontrolujemy parametry przyszłego wina, kontrolne badania w laboratoriach i zaczynamy „robienie” wina

Winnica potrzebuje przygotowania do zimy: oczyszczanie krzewów, odżywianie doglebowo aby dzielnie przetrwały zimę oraz kopczykowanie, w celu ochrony przed mrozami.